Cum sa preveniti crizele de astm cauzate de gripa si raceala

Cum sa preveniti crizele de astm cauzate de gripa si raceala

Congestia nazala, gatul iritat sau febra declanseaza in numeroase cazuri tulburari respiratorii in randul persoanelor astmatice, cu atat mai mult in cazul copiilor.

Prevenirea infectiilor respiratorii in astm

Intrucat infectiile respiratorii sunt sursa agravarii crizelor de astm, persoanele care au primit acest diagnostic trebuie sa se concentreze in primul rand pe prevenirea imbolnavirii de gripa si raceala. Principalele metode de preventie in acest caz sunt.

Vaccinarea antigripala anuala. Cu exceptia situatiilor in care medicul curant nu o recomanda, vaccinarea antigripala este cea mai importanta metoda de protectie in sezonul racelii si gripei pentru adulti si copiii mai mari de 6 luni.

Vaccinul antigripal sub forma de spray nazal nu este o optiune sigura pentru astmatici, de preferat fiind cel injectabil.

Imunizarea impotriva pneumoniei. Intrebati medicul curant daca aveti sau nu nevoie de vaccinare impotriva pneumoniei, intrucat astmul creste riscul instalarii acestei afectiuni pe fondul racelii si al gripei.

Spalarea frecventa a mainilor. Agentii patogeni care cauzeaza gripa si raceala ajung in organism prin intermediul mainilor contaminate. Spalati-va cat mai des cu apa si sapun in sezonul rece si folositi un gel dezinfectant fara apa pentru a elimina microbii in timpul deplasarilor.

Tratarea gripei si a racelilor in astm

Tot din planul prevenirii crizelor de astm fac parte si masurile corecte tratare eficienta a racelii si a gripei. Mai ales in cazul copiilor, contactarea unei infectii respiratorii este deseori inevitabila. Respectati urmatorii pasi care asigura o vindecare cat mai rapida a racelilor si gripei, deosebit de importanta pentru astmatici.

Sunati de urgenta medicul curant. Odata ce prezentati simptomele unei infectii respiratorii, este esential sa incepeti un tratament cu medicamente antivirale cat mai devreme. In acest mod, preveniti debutul sau exacerbarea crizelor de astm, iar procesul de recuperare este mult mai usor.

Respectati tratamentul prescris de medic. In cazul in care se manifesta primele semne care anunta o criza de astm (tuse persistenta, respiratie suieratoare, senzatie de greutate in piept si tulburari de respiratie), ajustati tratamentul medicamentos recomandat de medicul specialist pentru ameliorarea crizelor. Daca nu aveti un astfel de plan terapeutic, solicitati-l medicului, chiar si preventiv, astfel incat sa puteti interveni eficient. In acest fel, preintampinati si complicatiile care pot surveni de pe urma accentuarii simptomelor respiratorii.

Sursa articolului