Tratamentul natural al menopauzei

Tratamentul natural al menopauzei

Menopauza este un proces biologic natural ce se produce in viata femeii dupa varsta de 45 - 50 de ani si este definita prin disparitia ciclurilor menstruale lunare pe o perioada de 12 luni consecutiv.

Menopauza

este asociata cu reducerea functiei ovariene, marcand sfarsitul perioadei fertile (reproductive) a femeii si face tranzitia catre perioada de maturitate si intelepciune a femeii dar in acelasi timp, aceasta poate coincide cu aparitia semnelor imbatranirii organismului. In aceasta perioada functia reproductiva a femeilor poate si trebuie sa fie inlocuita de o perioada foarte productiva din punct de vedere mental si spiritual, iar plantele, remediile naturale, stilul de viata echilibrat, o vor ajuta din plin sa treaca cat mai natural prin aceasta perioada.

Reducerea functiei ovariene produce mari schimbari hormonale, manifestate prin reducerea drastica a nivelului de hormoni estrogeni in organism si disparitia aproape completa a nivelului de progesteron (hormonul ce favorizeaza sarcina si pregateste organismul femeii pentru sarcina).

De fapt, studiile efectuate asupra fiziologiei secretiei de hormoni la femeie au demonstrat ca nivelul hormonilor estrogeni produs de ovare incepe sa scada dupa varsta de 25 de ani, fiind suplinit de sinteza suprarenaliana de estrogen. De asemenea si alte tesuturi din organism pot produce hormoni estrogeni: ficatul, sanii, foliculii de par si tesutul gras (care produce cel mai important supliment de estriol dupa menopauza).


 

Asadar dupa

menopauza aceste tesuturi impreuna cu glanda suprarenala, in cazul functionarii normale, ajung sa secrete cam 40 - 50 % din cantitatea de estrogen a femeii tinere. In cazul unei femei sanatoase, cu o dieta adecvata si un stil de viata echilibrat, acest deficit hormonal nu ar trebui sa aibe un efect foarte marcant la menopauza. Realitatea este insa ca 75% din femeile aflate la menopauza sunt afectate de acest dezechilibru al hormonilor estrogeni, progesteron si testosteron, generand simptome extrem de neplacute si greu de suportat de catre femeie.

Este foarte important de retinut ca fiecare femeie are o menopauza diferita in functie de nivelul de estrogeni, progesteron si testosteron. Astfel putem intalni femei aflate la menopauza cu nivel de estrogen normal sau scazut sau cu nivel de progesteron normal sau scazut, acestea asociindu-se cu niveluri de testosteron normal, crescut sau scazut. De aceea tratamentul femeilor aflate la menopauza va fi in functie de profilul hormonal specific al femeii, iar de modul in care este ajustat acest profil hormonal, se pot reduce simptomele si se pot intarzia afectiunile specifice menopauzei si implicit procesul de imbatranire.

Sursa articolului