Invincibila SIDA

Invincibila SIDA

SIDA este una dintre acele boli pentru care medicina modernă este neputincioasă. Datele statistice arată că în fiecare zi din intreaga lume sunt infectate cu HIV 6 mii. oameni.

SIDA sau sindromul imunodeficienței dobândite (ang. Acquired Immune Deficiency Syndrome), este întotdeauna o consecință a infecției cu HIV. Nu toată lumea, cu toate acestea, sunt purtători ai virusului SIDA. Infecția timp de mai mulți ani poate rămâne neobservată, în cazul în care nu apare nici un simptom.

Simptome

SIDA cauzează dereglarea sistemului imunitar uman și, prin urmare, la un mult mai mare număr decât sensibilitate medie la boli infecţioase, virale, bacteriene, fungice și cancer. Se manifestă, de asemenea prin apariţia pneumoniei recurente în mod constant, tulburări neurologice, mai mult de 10 la suta pierdere în greutate, slăbiciune severă, diaree cronică, febră cronică, și chiar tulburări psihice.

Mod de infectare cu virusul HIV?

Infecția cu HIV se produce:

* prin contact sexual,

* transfuzie de sânge infectat,

* în uter, dacă mama este purtător al virusului,

* datorită folosirii de ace nesterile.

Pentru a vă proteja împotriva infecției, utilizați prezervative de înaltă calitate, supuse unor transfuzii de chirurgie numai atunci când sângele donatorului este testat pentru HIV, si pentru a evita injectarea cu oricare substanțe în afara zidurilor centre medicale de încredere.

Actul sexual neprotejat

Nu toate tipurile de sex în mod egal prezintă un risc de infectare cu HIV. Cel mai riscant este actul sexual anal (pentru ambii parteneri). Actul sexual vaginal este mai riscant pentru femei decât pentru bărbați. Pe de altă parte, sexul oral, până de curând, considerate relativ sigure, chiar și în lumina cercetărilor științifice se dovedește a fi împovărat cu un risc destul de ridicat, mai ales pentru persoanele ale caror gura au avut contact cu materialul seminal sau sânge de sex masculin care conține aferentul virus.

Merită de amintit faptul că în Polonia funcționează plasamente care ofera servicii de consultarea și facilitatea de diagnosticare, testare confidenţială sau anonimă și gratuita pentru prezența HIV în organism.