Rinita alergică– cum să faci față cu aceasta?

Rinita alergică– cum să faci față cu aceasta?

Rinita alergică, adesea supranumită "febra fânului" sau alergie la polen, este o afecțiune sezonieră, care îi afectează pe cei alergici la alergeni, prin inhalare. Este asemănătoare cu răceala obișnuită, dar este nevoie de un tratament diferit. Ce anume?

Simptomele rinite alergice

Rinita alergică se caracterizează printr-o inflamație a mucoasei nazale, însoțită de un strănut frecvent și în serie, roșeață a nasului, ochi umezi, pleoape umflate și mâncărimi ale nasului, ochilor, gâtului și pielii feței. Se poate distinge de simptomele răcelii comune prin afecțiunile ochilor, care sunt de culoare roșie, umflate, lăcrimând puternic și care reacționează prost la lumina soarelui. Pe lângă determinarea cauzei rinitei, trebuie să se ia în considerare prezența caracterului sezonier. O simplă plimbare printre copaci sau șederea pe bancă poate activa rinita.

În astfel de cazuri, ar trebui să mergeți la un specialist, sau alergolog care prin testele cutanate adecvate va determina la ce anume sunteți alergici. În cazul în care aveți îndoieli, acesta va efectua teste de provocare, care implică introducerea în nas a unor cantități mici de alergeni și observarea simptomelor.

Rinita alergică: vindecare

Rinita alergică este o boală împovărătoare. În funcționarea normală pe alergic nu-l deranjeză doar rinita, dar, de asemenea, o serie recurentă de strănuturi, mâncărimi, umflarea feței și a ochilor înlăcrimați. Uneori, alergiile se manifestă atât de puternic încât împiedică de a dormi normal, concentrarea, activitatea fizică normală și de muncă. În cazul în care apare, de asemenea, sufocarea, tusea uscată, medicul dumneavoastră poate efectua teste de spirometrie pentru a confirma astmul. Alergiile inhalante afectează în primul rând copiii și tinerii sub 20 de ani. Prezența lor va crește riscul de astm.

Tratamentul rinitei se bazează pe administrarea de medicamente antihistaminice și decongestionarea vaselor din nas. Medicamentele antihistaminice pot provoca, din păcate, probleme de concentrare și să conducă la creșterea somnolenței. La rândul său, picăturile sau spray-urile pentru nas, nazalele decongestionante nu sunt adecvate pentru utilizarea pe termen lung, acestea provoacă congestie nazală. Prin urmare, cea mai eficientă soluție pare a fi o terapie cu glucocorticoizi. Acestea sunt complet sigure și sunt absorbite într-un grad minimal, fără a provoca efecte secundare. Acestea limitează simptomele deranjante. Femeile însărcinate și copiii mici ar trebui să utilizeze medicamente mai ușoare. Cu toate acestea, în cazul în care alergiile sunt însoțite de simptomele de astm se administrează medicamente anti-inflamatoare.