Efecte ale menopauzei neplãcute - cum să faci față cu acestea?

Efecte ale menopauzei neplãcute - cum să faci față cu acestea?

Menopauza, ca și prima menstruație sau sarcină, este un moment special în viața unei femei. Odată cu apariția acesteia, capacitățile reproductive încetează - organismul nu mai produce ovule.

Cum să te pregătești pentru menopauză?

Unele femei trec prin diverse schimbări fiziologice aproape fără probleme. Prin urmare, pot avea efecte ale menopauzei fără să se simtă rău. De obicei, cu toate acestea, menopauza este uneori destul de obositoare. Dar, atât înainte de începerea, cât și în timpul acesteia, puteți preveni schimbarea negativă. Fără îndoială, ritmul rapid al vieții, funcționarea în stres ridicat, nutriția proastă și activitatea fizică ocazională face ca apariția menopauzei să fie și mai greu de suportat. Ar trebui să aveți grijă din timp de calitatea vieții, în special de un sport regulat, somn odihnitor și o dietă bună.

Menopauza necesită aderarea la un regim alimentar favorabil. Nu trebuie să conțină prea multe alimente cu grăsimi saturate (acestea se găsesc în principal în produsele de origine animală). Este mai bine să reduceți cafeaua, țigările, sucurile și dulciurile. Se recomandă să se consume cantități mai mari de alimente bogate în fitoestrogeni - estrogeni vegetali pe care corpul tău le absoarbe. Ele pot fi găsite în semințele plantelor leguminoase, în semințele de in, din care se produce și ulei, de grâu, ovăz, porumb sau morcovi.
 

Fitoestrogeni sau HRT?

Motivul direct al simptomelor în timpul menopauzei este deficiența de estrogeni. Completând aceste neajunsuri, va permite reducerea disconfortului la minimum în timpul menopauzei. Există pentru asta două posibilități – terapia cu fitoestrogeni sau terapia de substituție hormonală.

Fitoestrogenii, cu toate că structura reală este similară cu hormonii umani, nu influențează îmbunătățirea sănătății și bunăstării. Corpul le recunoaște într-adevăr ca fiind estrogeni și le leagă de neuronii din hipotalamus, ca și cum ar fi ale sale. Cu toate acestea, au o putere mult mai slabă decât hormonii naturali, de sex feminin. Mai degrabă, acestea vor ajuta acele femei, care suferă de efectele menopauzei ad-hoc și într-o mică măsură. Cu condiția că nu vor absoarbe doar fitoestrogenii din dietă, dar și din preparatele pregătite. Cantitatea de hormoni de plante în produsele alimentare este prea mică pentru a putea vorbi despre proprietățile lor terapeutice.

Cu siguranță, o acțiune mai eficientă are terapia de substituție hormonală, care reglează în mod clar deficiența de estrogen și reduce simptomele menopauzei extenuante. Din utilizarea acesteia rezultă de asemenea beneficii pozitive, cum ar fi scăderea colesterolului, protecția mărită împotriva diabetului de tip 2 și osteoporozei, îmbunătățirea vaselor de sânge și controlul tensiunii arteriale crescute. În cazul în care HRT este asumat sub supraveghere medicală, în doze alese în mod corespunzător și înainte de vârsta de 60 de ani, acesta poate fi considerat nu doar eficient, dar, de asemenea, sigur.