Consumul de cafea, o problema?

Consumul de cafea, o problema?

Substanta activa care produce efectele fiziologice ale cafelei este cafeina, care se gaseste in frunzele, semintele ori boabele a cel putin alte 62 de plante raspandite peste tot in lume, dintre care: ceaiul negru, ceaiul verde, guarana, mate, cacao, nuca de cola.

Care sunt efectelele cafeinei?

In functie de doza consumata, cafeina are efecte psihostimulente (stimuleaza sistemul nervos central scazand starea de moleseala si somnolenta) si stimulent cardiovascular, la doze medii de 200 mg pe zi. De asemenea are un efect diuretic usor si stimulent al secretiilor gastrice. Cafeina nu se acumuleaza in organism, fiind in mod normal metabolizata si eliminata in cateva ore de la ingerare.

Insa marea problema o reprezinta consumul zilnic pe perioade mari de timp, in doze care depasesc capacitatea de epurare si metabolizare a organismului, si care determina efectele secundare negative cu care se confrunta marea majoritate a populatiei consumatoare de cafea, ori produse ce contin cafeina.


 

Cafeina poate fi considerata sigura?

Datorita faptului ca produce dependenta, si fenomene de sevraj (tremuraturi, dureri de cap, moleseala, stare de rau) la intreruperea brusca a consumului dupa o perioada mai mare de timp, precum si datorita faptului ca organismul dezvolta toleranta la cafeina, fiind necesare doze din ce in ce mai mari de cafeina pentru a-i simti efectele, se considera ca este un drog, mecanismul sau de actiune fiind insa diferit fata de cel al drogurilor de abuz cum sunt: cocaina ori amfetamina.


 

Efectele negative ale excesului de cafeina

Desi consumul mic de cafeina nu a fost corelat cu modificari negative majore in functiile organismului, un consum mare de cafeina, ori consumul moderat insa zilnic, pe o perioada mare de timp, poate produce modificari patologice, unele dintre ele ireversibile.


 

Avortul spontan - Un studiu recent al Universitatii Mc Gill din Montreal, arata ca exista o legatura intre consumul crescut de cafeina si cresterea riscului de avort spontan la femeile consumatoare. De aceea este recomandat femeilor insarcinate reducerea sau mai bine chiar excluderea consumului produselor pe baza de cafeina atat inainte de sarcina cat si pe toata perioada sarcinii.

Sursa articolului