Ganglioni limfatici măriți: cauze, simptome, tratament

Ganglioni limfatici măriți: cauze, simptome, tratament

Glandele de câțiva milimetri joaca un rol foarte important în sistemul limfatic, elimină din rinichi toxinele cumulate din organism. Dacă sunt umflate atunci poate fi un semnal de alarmă pentru noi precum ceva este în neregulă cu organismul nostru.

Cele mai importante și pe care le putem simți se regăsesc în zona gâtului, maxilarului, sub braț cu toate că în organism se află mult mai mulți ganglioni limfatici. Dacă aceștia se măresc atunci înseamnă că în organism se dezvoltă unele procese propice bolilor, timp în care limfocitele și macrofagele (celule din sistemul imun) se înmulțesc pentru a lupta împotriva factorilor ce ot cauza apariția unor boli. De asemenea ganglionii limfatici se pot mări în perioada dezvoltării cancerului de ex limfei care apare în urma dezvoltării necorespunzătoare a celulelor limfatice. De cele mai multe ori mărirea ganglionilor este provocată de viruși ( de ex rujeolă, vârsat de vânt, WZW), bacterii (angina, tuberculoza, infectii ale urechii, gâtului și amigdalelor etc.), protozar (tocsoplazmoză). Câteodată din cauza unor paraziți, bolilor dentare (tartru) sau de unele medicamente ( antibiotice din grupa sulfamidelor, medicamente pentru tratarea epilepsiei etc. Reacții pot apărea în urma unor injecții pentru întărirea sistemului imun, în special împotriva bolilor virale.

Inflamarea ganglionilor limfatici se poate manifesta în două metode::

- ganglionii devin moi, lucru care poate facilita deplasarea sub piele; în momentul atingerii poate apărea durerea iar piele din jurul ganglionilor este mai caldă și roșiatică; o astfel de stare inflamatorie de regulă dispare dupa 14-20 de zile

- ganglionii se măresc considerabil ( cu 2 cm sau mau mult), sunt tari, deseori grupați; nu provoacă durere în schimb pot crește împreună cu țesuturile de alături; de regulă această stare se menține timp de 2-3 săptămâni și neapărat trebuie să consultăm medicul.

În cazul unei geneze cancerigene, mărirea glandelor este însoțită de febră, durere, transpirație precum și pierdere în greutate.

Tratamentul ganglionilor umflați are loc în mai multe feluri. Terapia cu antibiotice este însoțită de medicamente anti inflamatorii care au ca scop ameliorarea durerii și simptomelor infecției. În plus se aplică comprese reci precum și se recomandă o dietă bogată în vitaminaC care are ca scop întărirea sistemului imun. În cazul în care pe lânga aceste simptome apare și puroiul necesară poate fi intervenția chirurgicală. Important este să diagnozăm din timp simptomele pentru a preveni dezvoltarea bolii. Merită de reținut că astfel de probleme cu ganglionii se confruntă copii, deoarece sistemul limfatic se dezvoltă până la vârsta de 12 ani.