Reținerea apei în organism – descoperă care sunt motivele și scapă de umflături

Reținerea apei în organism – descoperă care sunt motivele și scapă de umflături

Caniculele, perioada de menstruație sau dieta necorespunzătoare pot duce la cumularea apei în organism. Ca și rezultat, resimțim oboseala și iritațiile, iar cântarul arată mai multe kilograme decât de obicei și asta doar într-o singură zi.

Dacă organismul depozitează apă n exces atunci poate ne confruntăm cu o boală. Toate acestea apar la persoanele care se confruntă cu probleme de inimă, varice, boli de rinichi sau/ și ficat. Toate acestea pot apărea în urma unor reacții adverse la unele medicamente. Dacă continuu organismal depozitează apă în exces atunci ar trebui să consultăm medicul specialist. În schimb dacă această problemă apare o data la ceva timp atunci merită să analizăm mai bine ceea ce consumăm și modul de viață.


Prea multă sau prea puțină apă?

La prima vedere vom avea tendința să reducem consumul de lichide în speranța că vom scăpa de problemă. Nu este adevărat. Organismul reține apă atunci când aceasta cu adevărat lipsește. Dacă zilnic consumăm mai puțin de 1 litru de lichide, apa este cumulată în țesuturi, deoarece în acest fel organismul se apără de dezhidratare. Consumul minim de 2 litri de apă zilnic previne această reacție. În timpul caniculelor sau a activităților fizice intense, organismal are nevoie de mai multă apă. Important este să completăm deficitul de apă – trebuie să bem des apă dar în cantități mici. Consumul unor cantități mare de apă la interval lungi de timp vom provoca eliminarea compușilor minerali din organism.  


Sodiu, potasiu și proteine

Reținerea apei în organism poate fi cauzată și de cantitățile prea mari de sodiu. Acesta este prezent în produsele procesate, snaks-uri, conserve, mâncăruri și sosuri instant, produsele din fast food. Merită să înlocuim aceste produse și să consumăm mai multe legume și fructe care vor asigura un echilibru propice în organism. Limitarea consumului de sare de asemenea ne va ajuta să menținem echilibrul corespunzător. Merită să consumăm produsele care sunt bogate în potasiu: roșii, fasole, portocale, banane, cartofi și produse din făină întegrală. Toate acestea sunt foarte importante pentru organism, mai ales atunci când dorim să menținem proporții corespunzătoare de electroliți, deci sodium și potasiu. Cerințele organismului la persoanele mature sunt între 1500 mg și 4800 mg pe zi. În cazul sodiului, nu se recomandă să consumăm mai mult de o linguriță de sare zilnic. Din păcate, consumăm cantitățo mare de sodium, depășind cu mult normele recomandate.


Dezechilibrul hormonal

Nivelul ridicat de estrogeni poate cauza reținerea apei în organism. De aceea umflăturile caracteristice apar doar în perioada menstruației sau în perioada de tratament cu anticoncepționale. În acest caz trebuie să consumăm cantități mari de apă și ceaiuri pentru o hidratare corectă.