Pneumonia – simptome și tratamente

Pneumonia – simptome și tratamente

Anual 1% din populația României este afectată, iar în secolul XIX deseori provoca moartea. În prezent pneumonia poate fi tratată cu condiția că este depistată la timp.

Pneumonia este o stare inflamatorie provocată de infecția virală ( din cauza unor viruși precum rujeolă, gripă) sau bacterii (Streptococcus, câteodată Staphylococcus), mai rar de germeni (micotoplazmă și clamidie). Este o reacție de apărare a infecției parenchimului pulmonar, ca și rezultat în plămâni în alveole se cumulează lichid exudativ și apar stările inflamatorii.

Există mai multe tipuri și anume pneumonia care poate apărea în afara spitalului (acasa, la școală, locul de muncă) sau în spital, care apare în cazul persoanelor bolnave care sunt internate mai mult de 48 de ore. Pneumonia din spital este cea mai periculoasă deoarece apare la pacienții care dea urmează un tratament, deci atunci când sistemul imun este slăbit în urma altor boli sau din cauza unor medicamente.

Infecția poate apărea în urma inspirației prafului, substanlor nocive (clor, fosgen, iperit). Alți factori de risc: vârsta înaintată, fumatul, lipsa igienei, boli cronice ( diabet, ateroscleroza, boli de inimă).

În cazul unor infecții a aparatului respirator deseori ne putem confrunta cu febră, tuse cu puroi, dureri în piept în momentul respirației, înăbușeală sau/ și dureri de mușchi și articulații. Dacă febra nu dispare după câteva zile, atunci se recomandă să consultăm medicul deoarece poate fi cazul să apelăm la antibiotice.

În afară de medicamentele prescrise, importantă este igiena corporală și îngrijirea pacientului. Încăperea în care se află pacientul trebuie să fie aerisită, umiditatea să fie ridicată (se folosesc diferite dispozitive pentru a ridica umiditatea aerului sau prosoape pe calorifer), un lucru eficient poate fi masarea pectoralilor cu spirt salicilic. Nu se recomandă ca pacientul să stea prea mult la pat deoarece poziția orizontală îngreunează ventilarea plămânilor. În dieta alimentară se recomandă să mai adăugăm sucurile din legume și fructe consumate în cantități mai mari decât de obicei.