Consumul de seminte de susan este superior medicamentelor pentru artrita la genunchi

Consumul de seminte de susan este superior medicamentelor pentru artrita la genunchi

Un studiu remarcabil publicat in Jurnalul International de Boli Reumatice confirma faptul ca produsele alimentare nu sunt doar alimente ci si medicamente si uneori chiar superioare acestora.

Osteoartrita

la genunchi este o forma de boala degenerativa a articulatiilor sau artrita degenerativa localizata in genunchi si provoaca o varietate de simptome, inclusiv durere, edem, cresterea anormala a oaselor (care poate duce la os pinteni), pierderea mobilitati, si afecteaza 12,1% dintre adultii cu varsta de peste 60 de ani in conformitate cu statisticile osteoartritei. Terapia standard implica utilizarea de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, dintre care multe au cauzat hemoragii interne si cresterea semnificativa a riscului de mortalitate cardiaca, motiv pentru care cercetatorii au cautat "un tratament complementar pentru a reduce complicatiile si costurile".

Studiul a avut cincizeci

de pacienti cu osteoartrita a genunchilor, si au fost impartiti in doua grupuri de 25 de pacienti: un grup de terapie caruia i s-a administrat seminte de susan, au primit 40 grame/zi seminte de susan sub forma de pulbere, si un grup standard de terapie cu medicamente, a primit doua doze de 500 mg de doua ori pe zi de Tylenol, impreuna cu 500 mg de glucozamina o data pe zi. Dupa doua luni de tratament, 22 de pacienti din grupul cu susan si 23 pacienti din grupul cu medicamente au terminat studiul.

Avand in vedere

ca tratamentul a cuprins aproximativ o uncie si jumatate de seminte de susan (~40g), rezultatele au fost cu adevarat remarcabile. Dupa cum este prezentat in tabelul 1 de mai sus, a existat o diferenta semnificativa a intensitatii durerii intre cele doua grupuri de tratament, cu grupul de susan s-a inregistrat cea mai mare scadere de la 9,5 inainte de tratament la 3,5 dupa tratament iar grupul cu medicamente a inregistrat o scadere de la 9 inainte de tratament la 7 dupa tratament. Masuratori suplimentare au fost realizate cu ajutorul KOOS (Knee Injury and Osteoarthritis Outcome Score) si TUG (Timed Up and Go) de testare. Ambele teste au relevat un grad similar de schimbare pozitiva atat in grupul de control cat si in grupul de tratament, comparativ cu valoarea initiala. (A se vedea tabelul 2 si tabelul 3 de mai jos).  

Sursa articolului