Monturile: motivele pentru care apar, simptome și tratament

Monturile: motivele pentru care apar, simptome și tratament

Sunt considerate ca o boală a civilizației contemporane, din ce în ce mai multe persoane suferă – în principal apar la femei. . Aproape jumătate din femei se confruntă cu o astfel de deformare. Cum putem recunoaște monturile și ce tratament putem aplica?

Hallux-valgus – mai exact monturile – este o tulburare care se caracterizează prin deplasarea medială a osului de la baza degetului mare de la picior. De regulă monturile sunt prezente pe ambele picioare, în acest caz obezitatea este aceea care poate facilita apariția acestora, modul de viață sedentar, încălțămintea cu talpă foarte subțire sau încălțămintea cu tocuri înalte, pot duce la presiune mai mare asupra picioarelor. În 60-90% din cazuri monturile sunt transmise genetic. Este o tulburare care provoacă disconfort, durere și îngreunează deplasarea. Monturile pot fi însoțite de stări inflamatorii precum și de iritații în jurul osului de la baza degetului mare de la picior. Din fericire există câteva metode pentru tratarea acestei disfuncții și prin care putem prevenii dezvoltarea acesteia.

Înainte de toate - încălțămintea confortabilă

Pentru a preveni apariția monturilor, se recomandă să alegem o încălțăminte cu mărimea potrivită a piciorului și cu un profil corespunzător. Este bine să evităm încălțămintea ascuțită și îngustă, tocurile, nu este bine să purtăm toată ziua încălțămintea cu talpa joasă și foarte subțire sau balerine. Merită să schimbăm încălțămintea de câteva ori pe zi, eventual să umblăm desculți din când în când.

Exerciții corespunzătoare

Monturile de regulă apar la nivelul degetului mare de la picior. Pentru a preveni agravarea acestui tip de tulburare merită să facem și exerciții tipice pentru acest tip de tulburare. Ce putem face este să umblăm pe degete și pe părțile externe ale tălpii piciorului, să ne jucăm cu o minge mică, prinderea unor obiecte cu talpa, ridicări alternativa pe talpă și pe degete. De asemenea sunt bune exercițiile care au ca scop să întărească mușchii picioarelor precum și pentru îmbunătățirea echilibrului (de ex. statul pe un picior).

Inserții, plasturi șa.m.d.

Pentru o deplasare mai confortabilă și pentru alinarea durerilor provocate de monturi, se recomandă aplicarea diferitelor tipuri de inserții corectoare sau de alinare: orteze (protecție împotriva abraziunilor), pene interdigitale (redau piciorului poziția corespunzătoare), peloți (previn și reduc simptomele legate de deplasarea medială a osului de la baza degetului mare de la picior), plasturi de silicon, plasturi speciali din gel și benzi de protecție, dispozitive de corecție de zi și/sau de noapte (alină durerea, previn escalarea deformației, au o acțiune terapeutică și distribuie corespunzător presiunea pe picior).

Operația – când este necesară?

În cazul unui stadiu avansat de boală, care se caracterizează printr-o deformare destul de mare a piciorului însoțită de o durere insopurtabilă care se resimte chiar și în cazul unor activități minime, cel mai probabil este necesară intervenția pentru eliminarea monturilor. Acest lucru poate fi făcut în mai multe moduri în funcție de stadiul de deformare. Operația nu ar trebui să dureze foarte mult, în schimb rehabilitarea ar trebui să fie simplă și fără complicații.