Flatulența frecventă – cum o putem preveni?

Flatulența frecventă – cum o putem preveni?

Flatulența precum și efectele sale rușionase – gazele – sunt efectele unei indigestii. Pot fi strâns legate de sistemul digestiv dar de multe ori dieta necorespunzătoare stă la bază.

O parte din carbohidrații consumați nu sunt digerați și ajung în intestinul gros unde sunt supuși acțiunii bacteriilor intestinali. Acestea provoacă fermentația în urma căruia apar gazele. Mirosul neplăcut este un compus din dioxid de carbon, metan, hidrogen și azot. Oxigenul furnizat o dată cu aerul duce la continuarea fermentației și creșterii volumului de gaze. De aici vine și senzația de balonare în stomac precum și ne putem confrunta cu dureri intestinale sau înăbușeală.

Câteodată eliminăm prin sughițuri aerul care s-a cumulat în stomac în timpul mesei, consumului de lichide sau fumat. Este mai ușor să eliminăm surplusul de aer din organism dacă corpul se află în poziție verticală ( de aici vin și recomandările pentru plimbări lungi).

În afară de balonările provocate de diferite boli ( insuficiență pancreatică, deficit de lactază – enzimă care susține digestia laptelui sa a derivatelor acestuia, gastrită și entirită) de cele mai multe ori disconfortul apare în urma unei diete necorespunzătoare sau vicii alimentare.

Factori care produc balonări:

  • zaharurile din gama oligozaharidelor – prezenți în fasole, varză, broculi, mazăre sau linte,

  • lactoza, deci zahărul prezent în lapte – poate mări de opt ori eliminarea gazelor; la 1/3 din persoanele trecute de 60 de ani nu mai este prezenta enzima pentru digerarea acestor alimente,

  • amidonul din grâu, ovăz, porumb, cartofi, pâine și macaroane,

  • unele fibre alimentare – beta-glucan din tărâțe sau pectine din mere, ajung în intestinul gros fiind doar parțial digerați și pot constitui hrană pentru bacterii.

Flatulența de multe ori o putem preveni cu usturoi și imbir, deoarece duc la dizolvarea bulelor de gaze care se cumulează în stomac și în intestine. O acțiune asemănătoare le au unele condimente – chimenul, mărarul, maierean sau coriandru.