Deshidratarea

Deshidratarea

Deshidratarea este o afectiune in care organismul pierde prea multa apa si apare ca urmare a faptului ca organismul pierde mai mult lichid decat ingereaza, apa fiind una din resursele esentiale ale vietii.

Transportul nutrientilor prin organism,

reglarea temperaturii corporale, lubrifierea articulatiilor si a membranelor, reactiile chimice ce au loc in timpul metabolismului celular – toate acestea necesita apa. Deshidratarea se instaleaza, in general, ca urmare a transpirarii si/sau unor episoade de voma si/sau diaree.

Cantitatea de apa necesara prevenirii deshidratarii variaza mult in functie de: varsta, greutate, gradul de activitate fizica, temperature mediului etc. Sanatatea individului si eventualele medicamente pe care le ia influenteaza, de asemenea, cantitatea de lichide necesara. In cele mai multe cazuri, deshidratarea apare ca urmare a unei pierderi acute, bruste de lichid.

Totusi, deshidratarea cronica, ce evolueaza treptat, poate aparea in special la batrani si nou nascuti sau copii mici care depind de altii cand e vorba de consumul de lichide.

In 2004, Institutul de Medicina din SUA recomanda ca un barbat adult sa consume aproximativ 3,7 l de lichide pe zi, iar o femeie 2,7 litri. Aceste recomandari includ consumul total de lichide obtinute atat din mancare, cat si din bauturi. Adultii activi si cei care traiesc in zone cu clima calda au nevoie de mai multe fluide.

Cauze si simptome ale deshidratarii

Diareea insotita de varsaturi constituie principala cauza a deshidratarii. Atat apa, cat si electrolitii sunt pierduti in cantitati mari. Diareea este deseori cauzata de bacteria, virusi si paraziti. Febra care insoteste aceste boli accelereaza ritmul in care se pierde apa prin piele. In cazul celor mici, cu cat este mai mic copilul, cu atat riscul de deshidratare este mai mare.

Transpiratia excesiva cauzeaza de asemenea deshidratare si pierdere de electroliti. Atletii, in special cei de anduranta si indivizii cu slujbe de exterior (constructori, drumari etc.) sunt in categoria de oameni cu risc ridicat de deshidratare.

Anumite afectiuni cornice pot dezechilibra cantitatea de lichide, ducand la deshidratare. Afectiuni renale si hormonale pot cauza pierdere excesiva de lichide si electroliti prin urinare. Alte boli – precum fibroza chistica sau alte afectiuni ce pot cauza absorbtia inadecvata a nutrientilor prin intestine, pot duce la diaree cronica, ce la randul ei duce la deshidratare.

Sursa articolului