Chelirea – cum o putem preveni?

Chelirea – cum o putem preveni?

Părul des și frumos reprzintă simbolul bărbăției, este îndeajuns să amintim de Samson sau Hercule. În prezent unu dintrei bărbați cu vârstele între 25 și 45 de ani se confruntă cu procesul de chelire.

Disfuncțiile hormonale sunt cele care pot cauza pierderea părului, de asemenea medicamentele ( de ex. Anti depresivele) stresul și alimentația nesănptoasă. Un rol foarte important îl joacă de asemenea și genele. Deseori putem vorbi de chelirea androgenică de care suferă aproximativ 60% din bărbații trecuți de 50 de ani. Un derivat al testosteronului - dihydrotestosteron – face ca bulbii părului produc un puf în loc să producă fire de păr puternice și lungi. În mod natural, bărbații pierd zilnic aproximativ 100 de fire de păr. În cazul persoanelor cu un nivel ridicat de DHT cantiatea părului căzut rămâne la fel doar că firele nu se mai regenerează și nu cresc la loc.

Genele de chelire de asemenea se transmit de la tată. Lipsurile încep să fie vizibile în zona tâmplelor sau în vârful capului iar în unele cazuri pot apărea la persoanele tinere cu vârste între 16-18 ani. Hormonii bărbătești de asemenea pot produce o cantitate mai mare de sebum – căderea părului este atenționată de mătreața grasă. Putem apela la produse care vor opri aceste procese, la șampoane care conțin sulfat de seleniu și zinc.

În afară de hormoni și gene, stilul de viață de asemenea joacă un rol important. O dietă necorespunzătoare poate duce la o cădere intensă a părului. Merită să introducem în meniu alimente care conțin seleniu, zinc, fer și vitamina E, C, B, F, așadar, pește, lactate, cereale, fasole, legume. Chelirea telegenică este un proces care poate fi oprit dacă nivelăm lipsa de minerale din organism. Chelirea anagenică, un proces similar, care apare în urma tratamentelor de chimioterapie, radioterapie sau antibiotice. După finalizarea tratamentului, părul revine la normal.

Medicul dermatolog fără probleme poate diagnoza cu ce fel de chelire ne confruntăm, și va recomanda un tratament corespunzător.