Artrita – cauze, simptome, tratament

Artrita – cauze, simptome, tratament

"Ceva mă înțeapă, cred că e din cauza vremii" –deseori auzim astfel de cuvinte. Îngrijător este faptul că din ce mai multe persoane tinere spun așa ceva. Subestimarea acestor semen care vin din partea sistemului osos pot duce la consecințe neplăcute.

Tot felul de pocnituri sau măcinări ar trebui să fie pentru noi un semnal de alarmă. De asemenea ar trebui să fim atenți la orice tip de efort, atunci când ne ridicăm de pe scaun, mersul pe scări etc. Artrita – de această boală suferă peste 50% din persoanele trecute de cincizeci de ani și deseori femeile sunt cele care suferă, atacă zonele care sunt intens exploatate în timpul zilei. Cartilajul articular este ca un bufor între oase, se uzează o dată cu vârsta, pierde din elasticirare, ca și cum ar fi un cauciuc uzat. Elasticitatea poate fi deteriorată prin depunere unui efort brusc, în urma unui efort intens în timpul sporturilor competitive, tipului de muncă (poziții fixe de lunga durată) de asemenea și în urma obezității. Meciul ocazional pe plajă sau o plimbare mai lungă cu bicicleta mai ales fără o încălzire corespunzătoare pot crea adevărate probleme în loc să ne bucurăm de timpul liber. În grupa de risc se încadrează persoanele supuse la stres de lungă durată, bolnave de diabet sau hipotiroidism.

Tratamentul în sine este unul de lungă durată și foarte complicat – pot fi tratamente cu steroizi ( iar despre efectele lor secundare putem scrie pagini întregi), injecții cu acid hialuronic – unul din compușii care completează capsula articulară, krioterapia, electrozi. Trebuie să fim atenți la produsele disponibile pe piață care sunt comercializate fără rețetă – consumul lor poate facilita altor probleme de natură digestivă, la tot felul de unguenți care oferă un efect temporar. În ultimă fază are loc operația chirurgicală.

Cel mai important dintre toate este să ne ferim de toate acestea – se recomandă exerciții fizice regulate și controlate, în timpul cărora articulațiile lucrează într-o poziție normală și sigură. Mersul pe bicicletă, înotul, nord walking – totul în funcție de persoană. Se recomandă să evităm să ridicăm greutăți prea mari, trebuie să ne alegem cu atenție încălțămintea să fie confortabilă și să amortizeze eventualele șocuri, bine este să scăpăm și de surplusul de kilograme. Respectând toate acestea oasele nu ne vor anunța dinainte că se va schimba vremea.