Metode eficiente pentru a ne proteja de cariile dentare

Metode eficiente pentru a ne proteja de cariile dentare

Cariile sunt o boală a civilizației de care suferă peste 98% din români. Motivul principal al apariției acestora îl represinta dieta bogată în zahăr precum și în îngrijirea superficială a cavității bucale.

Resturile de mâncare crează un strat pe dinți, strat care se ține bine prins de dinți. Din cauza bacteriilor din cavitatea bucală în contact cu acestea apare tartrul. Acest process are loc deja după o oră după masa. Bacteriile produc cantități mari de acizi pentru a descompune zahărul, iar acești acizi la rândul lor atacă smalțul dinților și slăbesc structura acestora. Așadar cum să neutralizăm acest process și să prevenim apariția cariilor?

1. Înainte de toate igiena. Spălarea dinților – dimineața, seara și după fiecare masă, durează câteva minute în plus putem clăti cavitatea cu produse dentare speciale. Important este să asigurăm dinților fluor – alimentele conțin cantități mici, insuficiența de fluor o putem completa cu suplimente de dietă sau să folosim produse de igienă care conțin această substanță în cantități mari.

2. Vizita la dentist. Dentistul va elimna tartrul, care în timp poate provoca o presiune asupra gingiilor și care le determină să se retragă facilitând apariția cariilor. Dentistul va netezi marginile unde s-a depus tartrul, lucru care va preveni dezvoltarea eroziunea, va prescrie produse corespunzătoare pentru igienă de asemenea poate aplica și un lac pe dinți.

3. Dieta. Principalul element al masei dentare îl constituie calciul, așadar este bine să introducem în dietă consumul acestuia o dată cu vitamina D care facilitează asimilarea acestuia, se recomandă să reducem produsele care pot duce la spălarea acestuia – cafea, ceaiuri, cola, sare, proteine animale. Cel mai bine este să înlocuim dulciurile cu fructele iar chipsurile cu legume proaspete lucruri care va minimaliza riscul apariției tartrului și vor reduce producția de acizi care vor ataca smalțul dentar. Trecând la o dietă bazată pe fructe de mare vom asigura organismului cantități mai mari de vitamine.

Cariile nu ne permit să mestecăm cum trebuie alimentele. Acest lucru duce la o perioadă de digerare mai lungă, probleme cu sistemul digestiv, a asimilare mai scăzută a compușilor. În alte cuvinte, dacă nu avem grijă de dinți cum trebuie atunci putem suferii de diferite complicații printre altele putem avea problem cu buna funcționare a inimii.