Nevroza – simptome și tratement

Nevroza – simptome și tratement

Nevroza, precum și denumirea în societate este cunoscută ca fiind tulburarea sistemului nervos mai exact caracterinzându-se prin instabilitate șinervozitate.

În același timp, medicina o clasifică ca fiind o tulburare psihogenică, provocată de conflictele sau leziuni de natură psihică sau în urma unor caracteristici genetice.

La baza tuturor nevrozelor se află teama, de aceea în zilele noastre din ce în ce mai des psihologii folosesc termenul de tulburări de anxietate, clasificând mai multe tipuri de nevroze. Cu toate acestea anxietatea, tensiunea, teama sunt pe primul plan în cazul nevrozei. O dată cu bunăstarea de sine scăzută, probleme cu somnul, concentrarea mai pot apărea și simptome somatice- dureri de cap, inimă, stomac, probleme cu vederea și auzul, amorțeli, diaree și multe altele. Nu întotdeauna înseamnă că aceste simptome se datorează organului respectiv, de asemenea pot fi un semnal că suferim de nevrozitate. În astfel de cazuri specialistul fără problem va depista problema și va recunoaște natura disconfortului.

Nevroza poate și trebuie tratată. Există câteva metode psihologice în lupta cu această boală, începând de la o terapie interpersonală ușoară până la o relaxare progresivă sau meditație. În cazurile mai grave se aplică tratamente medicale. Și singuri putem trata atacurile de panică sau fobiile și asta prin tehnici de relaxare – capacitatea de relaxare este foarte importantă în lupta cu teama. De asemenea rezultate foarte bune pot oferi și exercițiile de respirație. Câteodată, prezența unei persoane alături ne poate ajută să înfruntăm teama și să ne concentrăm asupra altui obiect.